U ontvangt deze nieuwsbrief van het Mantelzorgplatform Meppel, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven.

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in je browser.

 

nieuwsbrief                    jaargang 4 | nummer 4 |  mei 2018

 
MANTELZORG
JONGE MANTELZORG
RESPIJTZORG
 

Zet alvast in uw agenda!
Zaterdag 10 november 2018
Landelijke dag van de Mantelzorg: Verras de mantelzorger.

 

Agenda

4 mei 2018
14.15 uur

Hersenletsel.nl

Dr. Roelfsemazaal ziekenhuis Meppel


Lotgenotengroep


16 mei 2018
13.00 - 14.30 uur of
15.00 - 16.30 uur

CPM Bloemschikken

De Beemd, Oosterboer

 

Bloemschikken met bloemen Petersen


16 mei 2018
20.00 - 21.30 uur

Alzheimercafé

CCM De Plataan
Vledderstraat 3, Meppel

 

Bloemschikken met CPM
Het Contactpunt Mantelzorg nodigt u uit om op woensdag 16 mei te gaan Bloemschikken in De Beemd (Osseweide 1a, de Oosterboer). Herma van Bloemen Petersen zal deze middag begeleiden en u tips geven om een mooi stukje te maken. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te doen organiseren we deze middag twee workshops. De eerste workshop is van 13.00 uur tot 14.30 uur en de tweede workshop is van 15.00 uur tot 16.30 uur.  Tussen 14.30 uur en 15.00 uur is er voor beide groepen koffie, thee en iets lekkers
U kunt zich tot 9 mei aanmelden via info@welzijnmw.nl of telefonisch op 085-2731444. Geef hierbij duidelijk aan voor welk tijdstip u zich aanmeldt. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers per workshop.

 

Uitnodiging Hersenletsel.nl

Hersenletsel.nl nodigt u van harte uit voor de vierde bijeenkomst in het ISALA-ziekenhuis te Meppel.Deze lotgenoten samenkomst op vrijdag 4 mei 2018 begint om 14:15 uur in de Roelfzema-zaal.

U kunt bij de receptie vragen hoe u in de genoemde zaal kunt komen!

 

Voor deze middag hebben we een deskundige van de “Noorderbrug” uitgenodigd om ons uitleg te geven over het programma HERSENZ.

Hersenz is een landelijke samenwerkingsverband voor mensen met hersenletsel. Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven.

U leert uw energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren.

Ook wordt er gewerkt aan uw fysieke conditie, zodat u weer vertrouwd raakt met uw lichaam.

 

Zoals we in vorige bijeenkomsten al hebben aangegeven vragen we bij de koffie € 1,50 p.p. Met de opbrengst dekken we de kosten die we moeten maken voor het houden van onze samenkomsten.

 

We hebben alvast een planning gemaakt voor de komende bijeenkomsten.

Hieronder ziet u de datums zodat u deze vast in uw agenda kunt noteren:

vrijdag 1 juni 2018

vrijdag 6 juli 2018

 

Graag vernemen we van u of u wél of niet aanwezig kunt zijn.

Hiervoor kunt u gebruik maken van het onderstaande mailadressen:

jeheboer@kpnmail.nl of jac-de.jonge@home.nl of bellen naar:

Mevr. J. Boer, Hoogeveen. Tel. 0528-272687

Dhr. J. de Jonge, Hoogeveen. Tel. 0528-266690

(Beiden zijn regio coördinator voor de regio Zuid-West Drenthe van HERSENLETSEL.NL)

 

10 tips voor de mantelzorger die te maken heeft met NAH

Jaarlijks krijgen 140.000 mensen niet aangeboren hersenletsel. In Nederland leven nu ruim 650.000 mensen die als gevolg hiervan beperkingen ervaren. Dat betekent dat er ongeveer 650.000 mantelzorgers met hersenletsel geconfronteerd zijn. De gevolgen kunnen heel ingrijpend zijn voor naasten. Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat deze mensen ondersteuning ervaren. Weten wat de kenmerken zijn van niet aangeboren hersenletsel leidt al tot meer herkenning en begrip. Leonie Busscher, Hersenz Behandelaar bij InteraktContour, geeft tips voor de mantelzorger op basis van haar praktijkervaringen.


Lees meer...

 

Boektips

  • “Had ik het maar geweten” van Ruud Dirkse. Makkelijk leesbaar boek met wetenswaardigheden rondom dementie. Hoe ga ik met mijn naaste om. Tips en kennis.
  • “Hebben jullie dat nou ook?" van Jan Eradus. Leuk boek voor mensen die een naaste kennen met het Syndroom van Down.
  • “Lichtpuntjes” van Marloes Juffermans. Boek om te kunnen bestellen of lenen. En als E-boek op internet te lezen. Heel bruikbare tips van een ervaringsdeskundige van hersenletsel.
 

Verslag uitje Jonge Mantelzorgers 14 april 2018

Om 10.00 uur stonden we allemaal klaar om te vertrekken naar de Westerbergen in Echten. Met 13 kinderen, vier dames van Innerwheel Staphorst-Reestland en twee sociaal werkers van Welzijn MensenWerk stapten we de auto’s in. In de auto’s werd er al volop gekletst, serieus gepraat en gelachen. In Echten startten we met wat te drinken en gingen we daarna in twee groepen lasergamen. Voor sommigen was het nog wel even spannend, maar al gauw werd er vanuit alle hoeken op elkaar gemikt. Spannend, grappig en lekker warm. Tijdens het wachten, was er ook nog gelegenheid om in de ballenbak lekker los te gaan. Of gewoon even te kletsen, zoals de wat oudere meiden deden. Uiteindelijk was het al tijd voor de lunch met een soepje en lekkere broodjes. Toen dat verorberd was, konden we naar het zwembad lopen. Dat was een feest op zich. Lekker klooien op de matten, handstand doen, salto’s in het water, voetballen op de kant, of aan de begeleiders hangen. Een gewilde activiteit. Toen het tijd werd om de kinderen te vragen om zich om te kleden, waren ze er eigenlijk nog niet aan toe. Een paar meiden waren al naar buiten vertrokken, maar het gros zat in het kleine badje met de bal te spelen. Lekker relaxt en gemoedelijk allemaal. We sloten af met nog een glas drinken en een zakje chips. Deze activiteit werd door de dames van Innerwheel Staphorst-Reestland gesponsord en daar waren we heel blij mee. Zij vonden het ook leuk om te doen en mee te gaan. Ze hebben kennis gemaakt met de kinderen en hun verhalen aangehoord. Moe maar voldaan, kwamen we 10 minuten later dan gedacht weer bij de carpoolplaats aan. Ondertussen werd er van alle kanten gevraagd wat we de volgende keer zouden gaan doen. Daar wordt nog over nagedacht.

 

Hoe gaat het met u?

Als u voor iemand zorgt krijgt u vast wel eens de vraag: “Gaat het nog wel? Is het niet teveel voor je?" Bent u dan juist iemand die niet zeurt en gewoon door gaat of vindt u het inderdaad lastig om de zorg voor uw naaste vol te houden?

 

Als u hierover eens van gedachten wilt wisselen, dan kunt u contact opnemen met één van de sociaal werkers van Welzijn MensenWerk. Tijdens een gesprek is het bijvoorbeeld mogelijk om de Mantelscan in te vullen. De vragen hebben betrekking op uw ervaring t.a.v. druk die u al dan niet voelt. Uit deze antwoorden volgt een score, die u inzicht kan geven in hoe u de situatie ervaart. De uitkomst kan een start zijn om samen met de sociaal werker te onderzoeken wat voor u helpend kan zijn om de zorg goed vol te kunnen blijven houden.  

 

Bel of mail vrijblijvend voor een afspraak met:

Mantelzorgplatform Meppel

Zomerdijk 8a

7942 JT Meppel


Tel: 085 - 273 14 44

mantelzorgplatformmeppel@welzijnmw.nl

www.mantelzorgplatformmeppel.nl

Klik op de afmeldlink als je geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.

 

Afmelden

transparent