U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. 

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in uw browser.

december 2023

De laatste mantelzorgnieuwsbrief van het jaar.

 

Met een terugblik op de dag van de mantelzorg, een

ervaringsverhaal van een mantelzorgster en

kennismaken met de opvolgster van Merel Dunning

Op 8 november was er een bijeenkomst georganiseerd omtrent het regelen van zaken rondom het levenseinde. Waarbij vragen door mantelzorgers centraal zouden komen te staan. Hier was onvoldoende belangstelling voor, daarom hebben we het moeten afzeggen.

1 mantelzorgerster wilde wel haar ervaring hierover delen, omdat zij het belangrijk vindt om mensen te helpen over deze drempel te stappen.

 

Ervaringsverhaal van een

mantelzorger in Westerveld

 

Mevrouw zorgt al heel wat jaren voor haar man. Hij is chronisch ziek. Het sleept wat voort. Het gaat zoals het gaat. Mevrouw vindt, dat ze voor hem moet zorgen, daar zeur je niet over, dat doe je gewoon.

 

Totdat ze zelf afgelopen zomer ineens uit viel. Oeps, wat nu. Hoe moet het nu met haar man? Voordat ze hier goed en wel over na had kunnen denken komt er een gesprek met de huisarts. Haar man is uitbehandeld. Het is nu zorgen dat hij het nog zo goed mogelijk heeft.

 

Alles bij elkaar gaf dat nogal een domper. Maar ook een zetje om te zorgen dat het naderende einde besproken zou moeten worden. Dat was moeilijk, omdat hij dat niet zo graag deed. Hij is geen prater en vond het maar eng. Maar zelf was ze wel toe aan het nemen van besluiten. Doordat de prognose zo duidelijk hardop, door de huisarts was benoemd was dit het goede moment, vond ze.

 

Zo wilden ze het graag hebben over wel of niet euthanasie. Dat moet hij toch zelf bespreken met de huisarts, nu het nog kan. Hoe lang wil hij doorbehandeld worden? Niet meer opgenomen worden in het ziekenhuis, dat had de huisarts ook aangegeven. Maar ook niet langer medicatie geven dan nodig is. Moeilijk om goed in te schatten, maar bespreekbaar maken, was erg belangrijk.

 

Zoals, wanneer is dat moment dan? Wanneer wil hij niet meer behandeld worden? Dat is voor hem en dus ook voor haar duidelijk geworden. Namelijk, als hij niet meer van bed zou kunnen komen. Dan is het mooi geweest. Ook voor haarzelf duidelijk.

 

Maar niet geheel onbelangrijk voor mevrouw, is de vraag hoe lang zij het wil volhouden. En kan zij dat alleen? Of wil zij hulp inschakelen? “Hmm, dat weet ik nog niet zo goed”, zei ze. “Ik laat hem wel eens alleen thuis, ook al is dat deels wel eng. Maar ik moet echt goed voor mezelf zorgen, anders ga ik er aan onder door. Hij blijft thuis totdat hij overlijdt, dat is zeker”

 

Samen dit te bespreken, voelde goed. Hierover zegt ze vol overtuiging:

“Dat zou iedereen moeten doen dit geeft rust!

Ik zie wel tegen het sterven van hem op. Maar ik kan dat aan. Ik zeg eerlijk, ik zal ook blij zijn als het over is, dat zal een bevrijding zijn. Dat is moeilijk om hardop te zeggen. Maar ik doe het wel. Hij is een handenbinder geworden, door zijn ziekte. Hij kan er niets aan doen. Het is wat het is. Maar het is me wel helder geworden, dat ik straks gezond door moet kunnen”

 

Namens deze dappere vrouw van begin 80 mag ik dit verhaal delen.

Terugblik Dag van de Mantelzorg

 

 

10 november genoten we met mantelzorgers van koffie met een heerlijk gebakje en de smeuïge verhalen van Johan Veenstra. Er werd smakelijk om gelachen en er kwamen heel wat gesprekken op gang over onze taal en dialecten. We sloten af met een drankje en heerlijke hapjes. Deze werden goed gewaardeerd en gingen tot de laatste kruimel op.

'Mantelzorgers verdienen rust in plaats van het vele regelwerk' | Dagboek van sociaal werker Marian Metselaar

 

Marian Metselaar mocht de voorbereidingen voor de Dag van de Mantelzorg bijhouden, en haar ervaringen werden gedeeld in de Meppeler Courant. Wil je het artikel lezen? Klik dan hier

Marian Metselaar. Foto: Wim Goedhart

Kennismaken Willeke Tuin

 

Mijn naam is Willeke Tuin.

Sinds 3½ jaar ben ik als maatschappelijk werker werkzaam bij WelzijnMensenwerk.


Wellicht kennen velen van jullie mij al wel, ik probeer zoveel mogelijk zichtbaar te zijn in verschillende dorpen.


Omdat ik in mijn werk duidelijk terug zie dat er veel ouderen in de regio wonen, en de dorpen aanzienlijk snel vergrijzen, heb ik mijn collega Marian Metselaar voorgesteld om tevens betrokken te raken als mantelzorgondersteuner. Samen met haar zal ik verschillende activiteiten gaan oppakken.

Jungheimcafé 

 

Op dinsdag 17 oktober startte het eerste Jungheimercafé in Meppel. Een Jungheimercafé is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jonge mensen met een vorm van dementie, hun partners en mantelzorgers. Dit initiatief is voortgekomen uit de samenwerking tussen Alzheimer Nederland en de Werkgroep Dementie op Jonge Leeftijd in Drenthe, waarvan Noorderboog deel uitmaakt. Vervolgens hebben Noorderboog en Café Restaurant ‘Herberg het Plein’ de handen ineen geslagen om het Jungheimercafé te realiseren.

Meer lezen? Klik dan hier

Boekentips

 

Ommetjes door het parkinsonbrein (voor en door mensen met Parkinson en hun naasten).


Het boek Ommetjes door het parkinsonbrein is uit. Het is een zelfhulpmiddel voor wie wel eens obstakels ervaart bij het denken. Het is gemaakt door en voor mensen met parkinson en staat bomvol tips en tricks en slimme oplossingen.

 

Denk aan problemen en oplossingen op het gebied van aandacht en concentratie, geheugen, snelheid van denken en doen, overzicht houden en plannen, prikkelverwerking en het uitvoeren van (dubbel)taken.

 

Help! wij hebben dementie door Petra Oden - SAAM Uitgeverij


Leven met een partner met dementie op jonge leeftijd.


Heeft mijn partner echt dementie? Hoe moet ik reageren? Waar krijg ik de juiste ondersteuning? Hoelang houd ik dit nog vol? Hoe eindigt dit?

 

Petra Oden geeft een indringende beschrijving van wat het betekent als je partner dementie krijgt op jonge leeftijd. Aan de hand van vijf fasen beschrijft ze de gedragsveranderingen, de emotionele gevolgen voor de naaste, de zorg die nodig is, de ethische dilemma’s die er spelen en de juridische vraagstukken die erbij komen kijken.

 

Het boek biedt praktische tips, op basis van eigen ervaringen en onderzoek.

 

De handreikingen zijn bruikbaar voor naasten en voor (toekomstige) huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers, verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen en verpleeghuizen en beleidsmakers die de zorg voor jonge mensen met dementie willen verbeteren.

Vakantietip

 

Wil je alvast kijken naar vakantiemogelijkheden, denk dan aan:

allegoedsvakanties.nl

Vooraankondigingen Alzheimer Trefpunt

 

Op de volgende avonden is er weer het Alzheimer Trefpunt in de Veldkei: 21 februari, 15 mei en 20 november.

 

Inloop momenten NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme)

 

De NVA Steenwijkerland heeft op elke tweede vrijdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopmoment.
Bezoeken kan zonder afspraak en is gratis!!

Ons laatste inloopmoment van 2023 is:
8 december

De data voor 2024 zijn ook al bekend:
12 jan, 09 feb, 08 mrt, 12 apr, 10 mei, 14 jun, 12 jul, 13 sep, 11 okt, 08 nov en 13 dec

Adres
De Buze, Oostwijkstraat 110, Steenwijk


Ook is de NVA druk bezig met het plannen van activiteiten in 2024. 

Meer informatie is te vinden op: NVA - NVA Overijssel (autisme.nl)

Uitnodiging ParkinsonCafé Meppel Steenwijkerland e.o. in januari

Uitnodiging Danspaleis in

Dorpshuis Over Entinghe

Wij wensen alle mantelzorgers, zorgverleners, verzorgden en iedereen in je eigen omgeving alle goeds toe voor 2024. Heb je vragen over mantelzorgzaken? Bel of mail ons gerust. Weten we zelf het antwoord niet, dan helpen we zoeken. En vergeet niet, dat zorgen voor je naaste niet hoeft te betekenen, dat je het alleen moet doen.

Hulp vragen kan ruimte voor lucht met meer energie geven.

Op de hoogte blijven?

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief?

Meld je aan via onze website.

Klik hier om aan te melden

Handige adressen:

 

www.deluisterlijn.nl T 088 076 7000


www.mantelzorg.nl T 030-760 6055

 

www.facebook.com/iedereen.doet.mee.in.Westerveld

 

www.westerveldvoorelkaar.nl

 

Beweegcoaches Westerveld

beweegcoaches@gemeentwesterveld.nl 

 

Maatschappelijk werkers

Marian Metselaar                                       Willeke Tuin

m.metselaar@welzijnmw.nl                    E w.tuin@welzijnmw.nl

T 06-51155379                                           T 06-13305131

Zorgmies

zwolle@zorgmies.nl

T 038-7820560 

 

Overige adressen:

https://www.jmzpro.nl/ 

Saar aan huis

meppel@saaraanhuis.nl

T 0522-215033 

Welzijn MensenWerk

T 085 - 273 14 44

info@welzijnmw.nl

www.welzijnmw.nl