U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. 

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in uw browser.

juni 2024

Beste mantelzorger, zorgaanbieder en andere belangstellende(n),

 

We hebben de winter achter ons gelaten, het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Bewezen is dat zonlicht de aanmaak van serotonine stimuleert. Serotonine heeft effect op de stemming, het geeft een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid. Dit verklaart waarom we ons als de zon schijnt vaak blijer voelen. Hoe mooi is het wanneer we ervan uitgaan dat dit gelukshormoon ook de draagkracht van de mantelzorger versterkt! Wij wensen u allen fijne en bovenal zonnige maanden toe.

Mantelzorgwaardering 2024

 

Het is zover, de waarderingen komen weer naar u toe. Letterlijk door middel van een voucher, door uzelf uitgezocht. En ook door middel van een moment van contact. Samen met onze collega’s van Welzijn MensenWerk komen we graag bij u langs. Wellicht wilde u toch altijd al eens wat vragen. Wij horen ook graag hoe het met u gaat. Als u niet thuis bent, dan doen we de envelop uiteraard in de bus. Dit geldt ook voor de mantelzorgers buiten Westerveld.

 

Dit jaar zijn er 440 aanvragen door volwassen gedaan en 22 door jonge mantelzorgers tot 25 jaar. Volwassenen kiezen grotendeels voor een AH-bon of bakker. Maar gaan ook graag iets actiefs doen zoals bowlen, naar de escaperoom of de biosscoop. Uit eten is ook populair. We moedigen ook graag aan om er eens even uit te gaan. Vaak is dat wel lekker om je zorgomgeving een momentje te verlaten om op te laden. De jonge mantelzorgers weten ons nog niet zo goed te vinden. Maar degene die het wel hebben gedaan gaan graag naar de bioscoop. Maar er is ook voor een skateclinic gekozen, bowlen of naar De Drentse Koe. We wensen alle mantelzorgers veel plezier met hun gekozen voucher.

Maak Westerveld dementievriendelijker

door de enquête in te vullen


Beweegcoach van de gemeente Westerveld, Denise Hendriks, doet onderzoek naar eenzaamheid en zingeving onder onze inwoners van 65+.

 

Dit onderzoek is van groot belang om onze gemeenschap nog beter te ondersteunen en te werken aan een dementievriendelijke gemeente.

 

Scan de QR-code hieronder om de enquête in te vullen of stuur deze door naar iemand in je omgeving die 65+ is. Uw deelname kan een groot verschil maken.

 

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

 

Maar ik heb geen kinderen.

Wie zorgt er later voor mij?

 

Onlangs kwam volop in het nieuws dat kinderen van bewoners in een zorginstelling voortaan moeten meewerken in het tehuis waar (dementerende) vader of moeder verblijft. Juist de verplichting daartoe leidde tot veel kritiek. Het kind woont bijvoorbeeld in een ander deel van Nederland en heeft een druk gezin en werk. Het is dus wel belangrijk om hierbij stil te staan en tijdig uw zaken te regelen voor het geval u mocht gaan dementeren of ernstig ziek wordt. Wie regelt voor u het beste verzorgingshuis of particuliere zorg? Wie kan dan uw wensen op medisch gebied kenbaar maken? Hoe en door wie wordt uw vermogen (goed) beheerd? Hierover heeft u vaak niets geregeld. De kinderen lossen dat wel op, zult u denken. Maar kennen zij wel uw wensen? Bovendien wordt er door de kinderen onderling vaak gedebatteerd over wat er met u moet gebeuren. En wat als u geen kinderen heeft?

 

Met een levenstestament bepaalt u vooral wat er tijdens uw leven moet gebeuren als u niet meer zelfstandig kunt handelen. U wijst één of meerdere personen aan die u toevertrouwt. U geeft aan hen een volmacht om uw wensen kenbaar te maken ten aanzien van medische verzorging en om goede zorg te organiseren. Daarnaast geeft u volmacht om uw vermogen te beheren. U zet dus op papier hoe u wilt dat voor u belangrijke zaken tijdens uw leven moeten worden geregeld voor het geval u dat later niet meer kunt. Zo is dan voor iedereen duidelijk welke kwesties in ieder geval moeten worden geregeld.

Een levenstestament kunt u laten opmaken bij een notaris naar keuze.

 

Kijk eens op https://palliaweb.nl/netwerk-drenthesteenwijkerland

 

Het project 'Voorbereiding Laatste Levensfase' is een samenwerking van de Drentse ziekenhuizen, Drentse huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en welzijnswerk. We werken met elkaar samen in drie netwerken: Alliantie Drentse Zorg met Ouderen, Netwerk Dementie Drenthe en Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe-Steenwijkerland. Samen maken wij ons sterk om inwoners van de provincie Drenthe te bewegen zélf de regie te nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase.

 

Wilt u hierover in gesprek? Dan kunt u contact met Willeke Tuin of Marian Metselaar opnemen. 

 

Via npzdrenthesteenwijkerland@gmail.com kunt u een gratis boekje bestellen waarin u uw wensen en ideeën over uw leven en laatste levensfase kunt noteren. Dit kan een mooi hulpmiddel zijn om met uw naasten dit te bespreken. Iemand die dit gedaan heeft zegt: “Ik heb het allemaal op papier staan en kan (weer) op andere dingen richten.”


Nadenken over later

Wil jij later bij je kinderen in huis wonen? Wie zorgt er voor jouw ouders als ze hulp nodig hebben? En hoe ziet die zorg er dan uit? In de toekomst kijken kunnen we niet, maar het is wel goed om vast na te denken over de zorg later, zeker nu professionele zorg niet meer vanzelfsprekend is. Lees hoe je je kunt voorbereiden op later.

 

Bij zorgen voor elkaar denken we als eerste aan ouders en kinderen. Onterecht. Misschien heb je geen kinderen en ook als je wel kinderen hebt, is je netwerk veel groter dan dat. Je vrienden, buren, clubgenoten of geloofsgenoten of neven en nichten kunnen voor jou belangrijk zijn.

Heb jij geen netwerk waar je een beroep op kunt doen voor mantelzorg? Je netwerk is vaak groter dan je denkt. Wil je hulp bij het in kaart brengen of vergroten van je netwerk? Dan kun je hierover in gesprek met je casemanager of contact opnemen met Willeke Tuin of Marian Metselaar.

 

Aanvragen professionele hulp

Zeker als je niet of nauwelijks terug kunt vallen op mantelzorg, is het belangrijk dat je tijdig professionele hulp inschakelt. Wacht niet te lang met aanvragen en voorkom dat je het punt bereikt dat je het zelf echt niet meer kunt.

Huishoudelijke hulp kun je aanvragen bij de gemeente. Hulp bij bijvoorbeeld wassen en aankleden, innemen van medicijnen en wondverzorging loopt via de wijkverpleging en thuiszorg.

 

Betaalde vervangende mantelzorg

Er zijn steeds meer organisaties waar je tegen betaling zogenaamde ‘vervangende mantelzorg’ kunt inhuren. Bijvoorbeeld om samen boodschappen te doen, voor gezelschap en een wandeling of voor licht huishoudelijk werk. Misschien heb je de hulp nu nog niet nodig, maar zorg dat je de mogelijkheden kent, zodat je als het (tijdelijk) nodig is weet waar je hulp kunt krijgen. Onderaan de nieuwsbrief staan de gegevens van enkele organisaties in de buurt die deze hulp bieden.

 

Agenda

 

Inloopspreekuur De Nederlandse vereniging voor Autisme Steenwijk 

14 juni 2024, 10:00 t/m 12:00

 

Inloopmogelijkheid:

De Nederlandse vereniging voor Autisme (NVA) Steenwijkerland heeft op elke tweede vrijdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopspreekuur. Bezoeken kan zonder afspraak en is gratis!!

 

De data van het inloopspreekuur voor 2024 zijn: 14 jun, 12 jul, 13 sep, 11 okt, 08 nov en 13 dec

 

Gesloten: in de maand augustus i.v.m. zomervakantie

Stationsplein 10, 8331 GM Steenwijk (Gebouw Golfstaete)

 

Alzheimer Trefpunt Westerveld

Op 21 september (Wereld Alzheimerdag) zijn er meerdere workshops in De Vlasbarg’n Uffelte. Het definitieve programma volgt nog.

 

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) trefpunt

8 juni 2024, van 14.00 tot 16.00 uur in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en

7 september 2024 de lotgenotengroep van 14.00 tot 16.00 uur, in de Venne, De Ploeger 1 in Hoogeveen.

 

Graag wisselen we met jullie van gedachten, en horen van iedereen hoe hij of zij omgaat met alle belemmeringen die NAH jullie opleveren. Kunnen we elkaar wellicht helpen, goede tips geven of tot steun zijn? Wat kan de patiëntenvereniging voor jullie hierin betekenen?

 

Vanaf heden zijn ook mensen met PostCovid van harte welkom om deel te nemen aan onze lotgenotengroepen.

 

De partners zijn natuurlijk ook welkom!

 

Kosten: 2,00 euro per persoon.

 

Let op: Lotgenotenbijeenkomsten zijn toegankelijk voor leden van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Ben je geen lid en wil je graag een keer komen kijken? Je bent de eerste keer altijd van harte welkom. Wil je daarna graag lid worden, dan kan je je aanmelden via de website: www.hersenletsel.nl

 

Contactpersoon: Jennette Mooibroek 

 

U bent van harte welkom!

 

Uitnodiging Cursus 'Zorg om dementie'

Op de hoogte blijven?

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief?

Meld je aan via onze website.

Klik hier om aan te melden

Handige adressen:

 

www.deluisterlijn.nl T 088 076 7000


www.mantelzorg.nl T 030-760 6055

 

www.facebook.com/iedereen.doet.mee.in.Westerveld

 

www.westerveldvoorelkaar.nl


De Voorzieningenwijzer

Carolien Dozeman

voorzieningenwijzer@welzijnmw.nl

T 06-51055574

  

Buurtmaatschappelijk werker / mantelzorgconsulent / clientondersteuner

Marian Metselaar                                       Willeke Tuin

m.metselaar@welzijnmw.nl                    E w.tuin@welzijnmw.nl

T 06-51155379                                           T 06-13305131

 

Zorgmies

zwolle@zorgmies.nl

T 038-7820560 

 

Overige adressen:

https://www.jmzpro.nl/ 

 

Nannys & Grannys

hulpmetgevoel.nl

post@hulpmetgevoel.nl

T 0528-354227

Saar aan huis

meppel@saaraanhuis.nl

T 0522-215033 

Welzijn MensenWerk

T 085 - 273 14 44

info@welzijnmw.nl

www.welzijnmw.nl