U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. 

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in uw browser.

december 2024

In deze nieuwsbrief benadrukken we het belang van grenzen stellen in de mantelzorg. Het zorgen voor een ander kan veel van je vragen, maar het is belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Ook tippen we handige websites en apps die je verder kunnen helpen. Lees snel verder!

Grenzen stellen in mantelzorg:

Zorg voor jezelf en de ander

Op 9 oktober waren wij aanwezig op het Congres ‘Samenwerken met de mantelzorger’. We hebben naar verschillende gastsprekers mogen luisteren en workshops mogen volgen. Ageeth Ouwehand, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving vertelde over de verschuiving van scheidslijn tussen professionele zorg en mantelzorg.

 

Mantelzorgers worden steeds meer betrokken in de zorg voor hun naaste en mogen voorbehouden handelingen uitvoeren als ze voldoende kennis en vaardigheid hebben om de behandeling goed uit te voeren. Voorbeelden van handelingen zijn: medicijnen injecteren of een sonde inbrengen. Mantelzorgers kunnen zo meer de regie houden in de zorg en zijn minder afhankelijk van (de komst van) zorgpersoneel.

 

Om handelingen zelfstandig uit te voeren als mantelzorger is het belangrijk om te blijven communiceren met de verpleegkundigen. Maak behoeften kenbaar en bespreek waar de uitdagingen liggen en waar hulp bij nodig is. Je grenzen in de gaten houden is voor iedereen belangrijk en als je zorgt voor een ander is het extra belangrijk!

 

Gezonde grenzen zijn nodig om het zorgen ook op langere termijn vol te kunnen houden. Ook wil je de zorg kunnen combineren met andere bezigheden, zoals werk, studie, gezin en sociale contacten. Veel mantelzorgers vinden het echter lastig hun grenzen te bewaken.

 

Grenzen aangeven in een zorgrelatie is nog eens extra ingewikkeld. Je wilt graag dat het goed gaat met de ander en opvangen wat de ander zelf niet (meer) kan. Al zorgend, wordt jij ongemerkt steeds meer uitgedaagd om over je eigen grenzen te gaan.

 

Grenzen houden je gezond. Je grenzen aangeven betekent dat je goed voor jezelf zorgt. Jij laat de ander duidelijk weten wat wel en niet mogelijk is, waardoor jij jezelf niet steeds overvraagt en je voorkomt dat je overbelast raakt. Je houdt voldoende tijd en energie over voor andere bezigheden dan de mantelzorg. Bijvoorbeeld voor ontspanning, waardoor je de dingen kunt doen die voor jou en jouw eigen gezondheid belangrijk zijn.

 

Merk je dat het mantelzorgen te zwaar wordt, of dat een ander over je grens gaat? Dan kun je daarover advies of ondersteuning vragen aan Marian Metselaar of Willeke Tuin.

Valtes

Een app voor ondersteuning voor mantelzorgers

Wethouder Jacob Boonstra en Erjen Derks van Valtes hebben een overeenkomst getekend voor het gebruik van de app van Valtes in de gemeente Westerveld. De app is een digitale assistent voor mantelzorgers. Op basis van de persoonlijke zorgsituatie van de gebruiker geeft de app bruikbaar advies, artikelen met betrouwbare informatie en data van gratis, relevante bijeenkomsten. In het Odensehuis werd dit getest.

 

Lees meer

 

Caren

Een digitale gezondheidsomgeving

Caren is een digitale gezondheidsomgeving en geeft jou inzage in en controle over je eigen gezondheid, of die van je verwanten. Caren helpt je ook met het organiseren van zorg en maakt het mogelijk om informatie te delen en taken te plannen rondom jouw zorgsituatie. Je bepaalt zelf met wie je jouw gegevens wilt delen en of je Caren wilt koppelen met de professionele zorg.

 

Lees meer

 

Komopbezoek

Om bezoek in te plannen

Wil je bezoek plannen voor jezelf of een ander? Bij Komopbezoek kun je gratis en eenvoudig een bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden bezoek kunnen plannen. 

 

Lees meer

Coöperatie NvL

Voor mensen met een levensvraag

Coöperatie NvL (Netwerk voor Levensvragen) is een organisatie voor geestelijke verzorging/begeleiding in de thuissituatie (gv-thuis), in Groningen en Drenthe-Steenwijkerland.

 

Je leven verandert als je niet alleen meer naaste van iemand bent, maar ook mantelzorger. Wellicht worstel je met levensvragen. In Westerveld kun je een geestelijk verzorger vragen om samen hierover in gesprek te gaan.

 

Geestelijk verzorgers kunnen u begeleiden wanneer uw leven vastloopt. Dat doen ze door aandachtig te luisteren naar uw verhaal, door vragen te stellen en te praten over uw kijk op het leven. Dat schept ruimte voor andere perspectieven, nieuwe zin en betekenis te vinden. Gaandeweg wordt dat ontwikkeld dat. U komt weer in contact met uzelf, u komt weer op verhaal.

 

Lees meer

 

Terugblik Workshop glaswerk verven 

 

Op 11 november hebben we de mantelzorgers in Westerveld in het zonnetje gezet. Iedere dag zorgen zij voor hun geliefde of voor hun naaste, nu was het tijd om deze mensen te laten genieten.

 

De deelnemers begonnen met een kop koffie en een heerlijke koek. Daarna volgden ze een workshop decoupage aan de binnenkant van de vaas. De workshop werd geleid door Mery Dolsma. De resultaten waren boven verwachting.

 

Na een heerlijke lunch hebben de deelnemers nog gesjoeld, nagepraat, wat gedronken waarna ze met een voldaan gevoel naar huis zijn gegaan.

Tijdens deze dag mochten de mantelzorgers hun zorgen even vergeten. Ze hoefden alleen maar te genieten, zodat ze zelf genoeg energie behouden om hun geliefde zorgtaken te kunnen blijven doen.

Wij wensen alle mantelzorgers, zorgverleners, verzorgden en iedereen in je eigen omgeving alle goeds toe voor 2025.

 

Heb je vragen over mantelzorgzaken? Bel of mail ons gerust.

Weten we zelf het antwoord niet, dan helpen we zoeken. En vergeet niet, dat zorgen voor je naaste niet hoeft te betekenen, dat je het alleen moet doen.

Hulp vragen kan ruimte voor lucht met meer energie geven.

Op de hoogte blijven?

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief?

Meld je aan via onze website.

Klik hier om aan te melden

Handige adressen:

 

www.deluisterlijn.nl (voor een luisterend oor en een goed gesprek)

T 088 076 7000


www.mantelzorg.nl (informatie, advies en een luisterend oor)

T 030-760 6055

  

www.westerveldvoorelkaar.nl (vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk)

 

Westerveldverbonden.nu (informatie over wonen, zorg en welzijn)

 

www.jmzpro.nl (speciaal voor jonge mantelzorgers)

 

zorgmies.nl (het verkleinen van eenzaamheid en bieden van ondersteuning)

zwolle@zorgmies.nl

T 038-7820560 

 

hulpmetgevoel.nl (zorghulp aan huis)

post@hulpmetgevoel.nl

T 0528-354227

saaraanhuis.nl (voor langer, prettig thuiswonen)

meppel@saaraanhuis.nl

T 0522-215033 

Mantelzorgondersteuning

Marian Metselaar                                       Willeke Tuin

m.metselaar@welzijnmw.nl                    E w.tuin@welzijnmw.nl

T 06-51155379                                           T 06-13305131

Welzijn MensenWerk

T 085 - 273 14 44

info@welzijnmw.nl

www.welzijnmw.nl