U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. 

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in uw browser.

september 2023

De dagen worden alweer korter en we gaan weer langzaam richting de herfst. We hopen dat iedereen een mooie zomer gehad heeft. In deze nieuwsbrief kijken we vooruit naar de Dag van de Mantelzorg (november).

Uitreiking Mantelzorgwaardering tijdens ontmoetingsfeest

 

Donderdag 1 juni reikte wethouder Jacob Boonstra de eerste mantelzorgwaardering uit aan Heidy van der Ploeg. Welzijn MensenWerk en gemeente Westerveld waarderen alle mantelzorgers met de mantelzorgwaardering. Ruim 400 mantelzorgers hebben dit jaar deze waardering aangevraagd omdat zij zorgen voor een naaste.

Mantelzorg is de hulp en ondersteuning die wordt verleend aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Het omvat zowel intensieve als minder intensieve zorg, en gaat verder dan de gebruikelijke hulp.

 

Uitreiking waardering

Heidy van der Ploeg mocht dit jaar de eerste mantelzorgwaardering ontvangen. Ze woont in Den Haag en is mantelzorger voor haar moeder, Henny, die in Diever woont. Heidy verblijft regelmatig bij haar moeder, alleen of met haar dochter Malaika. Ze ondersteunt haar moeder in en om het huis, bij doktersafspraken en samen met haar zussen en broer regelt ze de administratie en ander werk. Heidy neemt haar moeder mee op uitstapjes zodat haar moeder eruit is. Ze geeft aan dat haar moeder in een fijne buurt woont en dat iedereen oog voor elkaar heeft. De buren en vrienden ondersteunen haar moeder geregeld en voor de mantelzorger is dit prettig. Heidy waardeert de steun van haar werkgever, die begripvol is en haar de ruimte biedt om haar mantelzorgtaken uit te voeren. Ze benadrukt het belang dat werkgevers zich bewust zijn van mantelzorgers en dat ze hen de nodige ruimte geven. Dit zorgt voor meer rust en vertrouwen. Heidy: “Met z’n allen zorgen we ervoor dat onze moeder langer en op een prettige manier thuis kan blijven wonen.”

 

Wethouder Boonstra benadrukt het belang om aandacht te besteden aan mantelzorg in Westerveld: “Mantelzorger zijn is een betekenisvolle taak, maar vaak ook een intensieve taak. Dit mag dan ook zeker beloond worden met de mantelzorgwaardering. Een blijk van waardering voor de waardevolle inzet van de mantelzorgers. Die met de zorg en ondersteuning voor hun naaste zoveel mogelijk maken.”  

 

Voucher voor alle aanvragers

Op donderdag 1 juni konden alle mantelzorgers, die de waardering hadden aangevraagd, een voucher met het aanbod naar keuze ophalen in het gemeentehuis in Diever tijdens het ontmoetingsfeest. Er kon gekozen worden uit een scala van lokale activiteiten en producten.

De waardering wordt thuisgestuurd naar degenen die niet in staat waren om op 1 juni langs te komen of daarom hadden verzocht.

 

Ondersteuning

Mensen in Westerveld die de zorg op zich nemen voor iemand met een ziekte of beperking, kunnen als mantelzorger worden ondersteund. Ook als er twijfel bestaat over de rol als mantelzorger, kunnen zij contact opnemen met Welzijn MensenWerk voor informatie, advies, praktische hulp en persoonlijke aandacht. Dit kan via: 085 273 1444 of info@welzijnmensenwerk.nl

Alzheimer trefpunt Westerveld

 

Alzheimer Trefpunt Westerveld is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden. Gezelligheid, (h)erkenning en informatie verkrijgen zijn belangrijke thema’s. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan uw geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid.

 

Agenda:

 

4 oktober, 19.30 uur tot 21.00 uur Naobuur Vledder

Terug in de tijd

1 november, 19.30 uur tot 21.00 uur Naobuur Vledder

Mantelzorg

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marian Metselaar, 06-51155379 at.westerveld@alzheimervrijwilligers.nl

Mantelzorg palliatieve fase

 

Wanneer iemand niet lang meer te leven heeft, spreken we van de palliatieve fase. Voor mantelzorgers is deze fase vaak zwaar en ingewikkeld vanwege het naderende levenseinde, belangrijke medische beslissingen en vaak intensieve zorg.

 

Zorg ook goed voor jezelf, bijvoorbeeld met MantelzorgBalans. Dit platform biedt handige oefeningen en informatie om balans in je leven te krijgen of te behouden. Neem eens een kijkje op MantelzorgBalans en ontdek of het jou kan helpen.

 

Neem de tijd om te weten wat je nodig hebt

 

Iedereen is anders en heeft verschillende behoeften. Anderen kunnen je het beste helpen wanneer je weet wat je nodig hebt. Misschien heb je behoefte aan informatie over de ziekte? Of juist wat tijd om niet met zorgen bezig te zijn?

 

Neem de tijd om hierover na te denken of maak een afspraak met iemand om regelmatig even te bespreken hoe het met je gaat.

Wellicht was vorige week iets nog niet nodig wat nu wel nodig is?

Kijk ook op Over palliatieve zorg

 

Luister naar de podcast:

Zorgen in de laatste fase

 

Reikdom

 

Reik uit

 

Naar elkaar

 

We zijn zoveel rijker

 

Met elkaar

 

 

Geschreven door Geke Maes @same_geek

Praten over de dood

 

Praten over de dood doen we vaak niet zo gemakkelijk, we vinden dat lastig. Zeker wanneer het levenseinde in zicht is. Toch biedt het vaak rust wanneer duidelijk is wat de wensen zijn van degene die komt te overlijden. Ook juist voor na het overlijden.

 

Bekijk hiervoor eens de website van Doodgewoon bespreekbaar
en voor tips en hulpmiddelen op palliatievezorg.nl.

Hulp van anderen: VPTZ-vrijwilligers

 

Het is het overwegen waard om hulp in te schakelen van een vrijwilliger van de VPTZ (vrijwilligers palliatieve terminale zorg). Deze vrijwilligers zijn opgeleid om juist in de laatste maanden van iemands leven aanwezig te zijn.

Mantelzorgers geven aan dat zij veel steun hebben gehad aan deze vrijwilligers. Ze brengen rust en steun, bieden een luisterend oor en tonen begrip. Bekijk de website: www.vptz.nl.

Mantelzorg en vakanties

 

Wil je graag op vakantie, en de zorg voor je naaste tijdelijk aan iemand anders overdragen? Of samen met degene voor wie je zorgt op vakantie? Hieronder lees je waar je aangepaste accommodaties en vakanties kunt boeken. En hoe je vervangende zorg voor je naaste regelt. Daarnaast noemen we een aantal zaken die belangrijk zijn om te regelen voor je vertrekt.

 

De zorg tijdelijk overdragen?

 

Wil je graag zelf op vakantie en de zorg voor je naaste die nog zelfstandig woont tijdelijk aan anderen overdragen? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je regelt dit onderling met mensen uit het netwerk van je naaste. Bijvoorbeeld je broer, zus en de buurvrouw nemen tijdelijk mantelzorgtaken van je over. En de thuiszorg komt dagelijks een keer extra langs.
  • Er komt een vrijwilliger in huis bij je naaste tijdens jouw vakantie.
  • Je naaste gaat in een logeerhuis of zorginstelling logeren. Je leest hier alles over deze vorm van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Zie ook het overzicht met suggesties voor logeeradressen

 

Wil je samen met degene voor wie je zorgt op vakantie?

Of wil je graag dat je naaste zelf een weekje lekker op vakantie gaat, en jij tijd hebt voor eigen activiteiten? Er zijn verschillende reisorganisaties en accommodaties die vakanties met zorg aanbieden. Zie voor informatie:

 

nbav.nl

 

 

Mantelzorg.nl 

 

 

 Dag van de mantelzorg November 2023

 

Op 10 novemberis het dag van de mantelzorg. Op deze dag staan de mantelzorgers centraal. Ook wij als Welzijn MensenWerk willen stil staan bij deze dag en de belangrijke taak die mantelzorgers hebben. Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen van een activiteit rondom de dag van de mantelzorg. Houdt uw postvak en onze sociale media in de gaten voor meer informatie.

Terugblik op het Hello festival in Emmen!

 

Dankzij Univé Noord Nederland konden we mantelzorgers uit Meppel, Westerveld en de Armekantmeppel een onvergetelijke ervaring bieden!

 

Van Univé Noord Nederland ontvingen we een aantal kaarten voor het festival die we mochten uitdelen. Met een mooie Line-up met o.a. Suzan & Freek en Kriss Kross Amsterdam. Het prachtige weer zorgde voor een gezellige sfeer bij de grote Rietplas

Nieuwe baan

 

Bij deze wil ik jullie laten weten dat ik per 1 oktober een nieuwe baan heb gevonden bij Andes een welzijnsorganisatie in Borger-Odoorn. Dit betekent helaas dat ik Welzijn MensenWerk ga verlaten en dat dit mijn laatste mantelzorgnieuwsbrief is. De afgelopen drie jaren heb ik met plezier de mantelzorgnieuwsbrief gemaakt, mantelzorgwaardering Westerveld verzorgd en de dag van de mantelzorg georganiseerd. Ik wil jullie als mantelzorgers en netwerkpartners heel erg bedanken voor de afgelopen jaren. Ik wens jullie al het goeds toe.

 

Samen met Marian Metselaar verzorgde ik de activiteiten rondom de mantelzorg. Zij zal dit vanaf oktober voortzetten.

 

Groet, Merel Dunning

Op de hoogte blijven?

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief?

Meld je aan via onze website.

Klik hier om aan te melden

Handige adressen:

 

www.deluisterlijn.nl T 088 076 7000


www.mantelzorg.nl T 030-760 6055

 

www.facebook.com/iedereen.doet.mee.in.Westerveld

 

www.westerveldvoorelkaar.nl

 

Beweegcoaches Westerveld

beweegcoaches@gemeentwesterveld.nl 

 

Maatschappelijk werkers

Marian Metselaar                                       Willeke Tuin

m.metselaar@welzijnmw.nl                    E w.tuin@welzijnmw.nl

T 06-51155379                                           T 06-13305131

 

Sociaal werker 

Merel Dunning

m.dunning@welzijnmw.nl

T 06-49848287

Zorgmies

zwolle@zorgmies.nl

T 038-7820560 

 

Overige adressen:

https://www.jmzpro.nl/ 

Saar aan huis

meppel@saaraanhuis.nl

T 0522-215033 

Welzijn MensenWerk

T 085 - 273 14 44

info@welzijnmw.nl

www.welzijnmw.nl