U ontvangt deze nieuwsbrief van het Mantelzorgplatform Meppel, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven.

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in je browser.

 

nieuwsbrief             jaargang 4 | nummer 1 | januari 2018

 
MANTELZORG
JONGE MANTELZORG
RESPIJTZORG
 

Agenda

20 februari 2018

14.00 - 16.00 uur

Longpunt

Kerkelijk Centrum Trias, Meppel, Groenmarktstraat 6

Een longziekte heb je niet alleen, mantelzorg en Wmo


20 februari 2018
14.15 - 16.00 uur

Parkinsoncafé

Reestoord, Zuiderlaan 134, Meppel

 

Boetseren met Gea Bouwer

 21 februari 2018
20.00 - 21.30 uur

Alzheimercafé

CCM De Plataan
Vledderstraat 3, Meppel

Vergeetachtigheid/ Dementie

 

Bowlen met CPM
Op woensdag 14 maart van 20.00 uur tot 21.30 uur organiseert het CPM weer een avond bowlen bij bij Pinz Bowling in Meppel. Een officiele uitnodiging volgt nog.

 

Terugblik bijeenkomst met ex-mantelzorgers

Op 12 januari kwamen we bij elkaar met drie deelnemers. Rita Piek van het contactpunt mantelzorg ( CPM) was wegens griep helaas afwezig. De bijeenkomst stond in het teken van terugkijken op de periode van zorg en zorgen voor. We konden spreken van drie heel verschillende situaties. Waarbij wel opviel, dat allen met een goed gevoel konden terug kijken op deze periode. Niemand zou het anders gedaan hebben. En eigenlijk is het ook zo gegroeid. Zomaar, zonder dat je het in de gaten hebt. Te maken krijgen met een geliefde, dierbaar familielid, waarvoor gezorgd moet worden zorgt ervoor, dat je leven anders verloopt dan je van te voren in je hoofd had.

Zo kan het zijn, dat je ineens niet meer samen met de camper erop uit kunt, terwijl er ogenschijnlijk niets aan de hand is met je partner. Of je komt voor de keuze te staan om bij een ouder in te gaan wonen, het kan, maar doe je dit dan ook? Of je zorgt ervoor, dat je iedere dag naar je partner toe gaat, ook al woont deze in een verzorgingshuis. De zorg voor, bestaat immers niet alleen uit wassen, aankleden of een bed verschonen?

 

De deelnemers waren het er allen over eens, dat je zelf altijd ergens bewust voor kunt kiezen. Maar dat het heel zwaar is om te moeten kiezen voor het delen van de zorg. Als het echt niet meer gaat thuis, dan zul je toch ook echt voor jezelf moeten zorgen. Je zult moeten voorkomen, dat je in stort en helemaal niets meer kan. Een van de deelnemers gaf heel duidelijk aan, dat het niet nodig was om zich schuldig te voelen, omdat de partner naar de dagopvang moest. Ondanks dat deze partner het daar niet naar de zin had. Het kon echt niet langer meer.

 

Na het overlijden van de dierbare is een groot gat ontstaan. De periode hieraan voorafgaand, is er een geweest van veel drukte, regelen, thuiszorg over de vloer, maar gelukkig ook nog met gezelligheid. Dit valt weg. En dat is toch anders, dan wanneer er sprake was van een gezond leven van de betrokkenen. Zo is het voor een paar deelnemers nog erg zoeken naar een nieuwe invulling van de dag. En dat valt nog niet zo mee. Wat allen aangaven, is wel, dat je jezelf de tijd moet gunnen om het proces van rouw, het verlies van de geliefde en de intense omstandigheid op jouw manier zal moeten doorlopen. Denk goed na over wat je aan kunt, aan wilt kunnen. Een van de deelnemers heeft een mooi aanbod voor een training gekoppeld aan vrijwilligerswerk. En gaat deze uitdaging aan, ook voor de eigen ontwikkeling. De ander wil zich toch wat meer gaan mengen onder de mensen en denkt na over hoe dit te gaan ondernemen. Tot slot merkt iemand op, dat het echt wel tijd kost om het leven anders in te moeten vullen. Maar gaat dit met vertrouwen tegemoet.

 

Uitbreiding in de onafhankelijke cliëntondersteuning Wet Langdurige Zorg in Meppel, ook voor mantelzorgers!

De wereld van de zorg is complex. Waar vind ik zorg op maat, hoe zorg ik ervoor dat ik het als mantelzorger vol kan houden? Waar moet ik welke vraag stellen? Heb ik recht op zorg vanuit PGB? Zomaar een paar voorbeelden van vragen waar u mee kunt worstelen en waar u zelf niet zomaar uit komt. Om die reden heeft iedereen recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning. Gemeenten en Zorgkantoren moeten u dit gratis aanbieden. Heeft degene waar u voor zorgt een Wet Langdurige Zorg indicatie, dan kunt u gratis gebruik maken van de onafhankelijke cliëntondersteuning die door het Zilveren Kruis Zorgkantoor gecontracteerd is. Is dat niet het geval, dan kunt u bij de gemeente terecht met uw vraag om gratis onafhankelijke cliëntondersteuning.

 

Wet Langdurige Zorg

Heeft degene waar u voor zorgt een zware zorgvraag dan is er mogelijk sprake van een Wet Langdurige Zorg indicatie (deze wordt afgegeven door het CIZ ,Centrum Indicatiestelling Zorg). In dat geval kunt u gebruik maken van gratis onafhankelijke cliëntondersteuning die door het Zorgkantoor gecontracteerd is. In Meppel had u al de keuze tussen MEE en Zorgbelang Drenthe. Maar daar is met ingang van 1 januari 2018 WlzClientondersteuning.nl© als derde partij bij gekomen. WlzClientondersteuning.nl© is al twee jaar actief in de regio Zwolle, maar vanaf dit jaar dus ook in Drenthe. Jeanet Kraaij is een van de oprichters van WlzClientondersteuning.nl©. Daarnaast is zij al vanaf de start van het Mantelzorgplatform betrokken als zelfstandig mantelzorgmakelaar.

 

Wie leveren de cliëntondersteuning van WlzClientondersteuning.nl©

WlzCliëntondersteuning.nl© bestaat uit een team van professionals die allemaal al jaren actief zijn in de wereld van de zorg. Vanaf 1 januari 2018 zijn ze ook werkzaam in de provincie Drenthe.  Ze zijn goed op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Of het nu gaat om het geven van informatie en advies, het vinden van de juiste zorgaanbieder, het schrijven van een ondersteuningsplan of het bemiddelen tussen zorgaanbieders. Voor Meppel is Gerriët Reinders een van de cliëntondersteuners Wet Langdurige Zorg. Gerriët woont en werkt vanuit Nijeveen en is daarnaast ook zelfstandig mantelzorgmakelaar.

 

Contactgegevens en meer informatie

De cliëntondersteuners van WlzClientondersteuning.nl zijn tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur – 17.30 uur bereikbaar via telefoonnummer: 085 303 29 85 (lokale belkosten) of via e-mail: info@wlzclientondersteuning.nl

Nieuwsgierig geworden hoe WLzCliëntondersteuning.nl© u kan ondersteunen? Kijk dan op onze website: www.wlzclientondersteuning.nl

 

Van links naar rechts: Alice Prins, Marga van de Glind, Gerriët Reinders, Yvonne de Haan en Jeanet Kraaij

 

Nederlandse reizen voor mensen met een beperking
Een overzicht van reisorganisaties die reizen aanbieden voor mensen met een beperking in Nederland.
Enkele voorbeelden:

  • Allegoeds Vakanties: Hebt u zin om er even lekker tussen uit te gaan? Allegoeds Vakanties biedt vakanties met zorg en begeleiding aan voor ouderen. Nooit te oud voor vakantie.
  • De Zonnebloem: 6-daagse vaarvakantie. Een comfortabelere manier om Duitsland of Nederland te ontdekken dan vanaf MPS de Zonnebloem is er niet. Je kunt al het moois vanuit je hut, de salon en het restaurant op je gemak voorbij zien glijden.
  • St. SteunpuntReizen: 5-daagse minibusreis naar Maastricht: We gaan naar het stukske Niederland dat het schönste iest. Prachtige huizen, en boerderijen in vakwerk of mergel wisselen elkaar af in een glooiend heuvellandschap.
 

Welzijn MensenWerk is verhuisd

Welzijn MensenWerk werkt dichtbij bewoners. Daarom kunt u met uw vragen terecht bij onze sociaal werkers in uw wijk of dorp.

 

De Beemd – Oosterboer

De Koeberg – Koedijkslanden

De Plataan – Centrum

De Poele – Haveltermade

De Schalle – Nijeveen 

 

Het centraal kantoor van Welzijn MensenWerk is verhuisd. Voor contactgegevens van onze sociaal werkers kunt u terecht op onze website of bellen met ons algemene telefoonnummer.

 

Nieuwe adres: Zomerdijk 8a in Meppel, T 085 273 1444 - info@welzijnmw.nl - www.welzijnmw.nl

 

VIA spreekuur in de wijken

VIA staat voor voorlichting, informatie en advies. Elke bewoner in Meppel kan

terecht op het VIA spreekuur. De ondersteuning is laagdrempelig en kortdurend. Elke vraag wordt beantwoord of er wordt doorverwezen naar de juiste persoon of instantie.

 

Dinsdag                      13.30 - 15.30 uur        De Beemd (Oosterboer)

Dinsdag                      16.00 - 17.00 uur        De Schalle (Nijeveen)

Woensdag                  13.30 - 15.30 uur        De Koeberg (Koedijkslanden)

 

Mantelzorgplatform Meppel

Zomerdijk 8a

7942 JT Meppel


Tel: 085 - 273 14 44

mantelzorgplatformmeppel@welzijnmw.nl

www.mantelzorgplatformmeppel.nl

Klik op de afmeldlink als je geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.

 

Afmelden

transparent