U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. 

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in uw browser.

februari 2024

Bij deze de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar,

voor mantelzorgers in Westerveld

 

In deze nieuwsbrief willen we graag nog eens terug naar het begin...

Wat is mantelzorgen nou precies en wanneer voel of ben je nu een mantelzorger? Lees snel verder..!

Wat is mantelzorg?

Vaak horen we dat mantelzorgers zichzelf niet zo willen noemen, omdat ze vinden dat ‘zorgen voor’ vanzelfsprekend is voor een dierbare.

 

Er bestaat een verschil tussen iemand regelmatig helpen en mantelzorg.  

Als je bijvoorbeeld meerdere dagen per week een half uur of een uur met je dierbare bezig bent, als je helpt met kleine en grote dingen, zoals boodschappen doen, administratie, lichamelijke ondersteuning, dan kost dat behoorlijk wat tijd en energie. Wanneer je meer dan 8 uur per week voor een dierbare zorgt, mag je jezelf voor de gemeente, de verzekering en de wet officieel een mantelzorger noemen.

 

Mantelzorg is ‘het belangeloos zorgen voor een dierbare’. De persoon doet dat vrijwillig, omdat diegene een sociale relatie met die persoon heeft. Zoals met een familielid, vriend of buren.

 

Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn. Denk aan jongeren die meehelpen met de zorg voor een gehandicapt gezinslid. Of een volwassene die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Het komt vaak ongevraagd op je pad. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken.

 

Door mantelzorg kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Mantelzorgers zorgen soms wel 24uur per dag voor een dierbare. Een mantelzorger kan niet zomaar besluiten te stoppen, je zorgt immers uit liefde voor elkaar.

Hoeveel procent van de zorg in Nederland is mantelzorg?

13% van de Nederlanders geeft mantelzorg

 

Volgens het CBS gaven meer vrouwen (15,0%) dan mannen (10,9%) mantelzorg. Gemiddeld werd er 13,1 uur mantelzorg per week gegeven. In 2022 was het percentage mensen dat mantelzorg verleende met 21,5% het grootst in de leeftijdscategorie 50- tot en met 59-jarigen.


Bron: rijksoverheid 6 dec 2023

Hoe toon ik aan dat ik mantelzorger ben?

 

Geregeld worden wij gebeld met de vraag of wij kunnen helpen aan een mantelzorgverklaring voor iemand. Steeds meer gemeenten, woningbouwverenigingen en andere organisaties vragen je om aan te tonen dat je mantelzorger bent, middels zo’n verklaring.

 

Bijvoorbeeld:

 

Maar wat is een mantelzorgverklaring?

 

Vaak wil de organisatie die om de mantelzorgverklaring vraagt dat deze wordt afgegeven door een huisarts. Maar huisartsen geven geen (mantelzorg)verklaring meer af. Veel mensen lopen dan ‘vast’.

Wat kun je in dat geval wel doen? Wij geven graag de volgende adviezen:

 

 • Leg contact met de organisatie die jou om de mantelzorgverklaring vraagt en vertel dat de huisarts geen verklaring afgeeft.
 • Leg uit hoe het beleid is en waarom de huisarts weigert de verklaring af te geven. Hiervoor kun je de volgende brief met toelichting gebruiken Brief-voor-organisatie-die-vraagt-om-mz-verklaring.pdf
 • Overleg vervolgens alternatieve oplossingen. Misschien heeft de organisatie zelf een alternatief, of gaan ze akkoord wanneer je zelf een verklaring opstelt.

 

Kom je er niet uit, bel met één van ons. Wij kunnen je helpen door een brief te maken, met daarin een overzicht van uw mantelzorgtaken. Hiervoor is ook een document beschikbaar welke je kan vinden op de website van MantelzorgNL:

Inventarisatie-mantelzorgtaken.pdf

Mantelzorg en jouw financiële situatie

 

Iedereen die te maken krijgt met langdurige zorg weet dat het hard kan gaan met de extra kosten. Bijvoorbeeld door extra bijdrage voor medicatie, hulpmiddelen, en andere voorzieningen.

 

Wellicht heb je recht op een tegemoetkoming, een gemeentelijke regeling, of kan je besparen bij jouw energieleverancier.

Wij willen je daarom wijzen op de website: www.devoorzieningenwijzer.nl.

 

Mocht je het lastig vinden om dit zelf in te vullen, dan kan je vragen of er vrijblijvend een consulent bij je kan komen, om mee te kijken en indien nodig te helpen met de aanvraag.

 

E voorzieningenwijzer@welzijnmw.nl

T Carolien Dozeman 06-51055574

Voorankondiging: De aanvraag van mantelzorgwaardering staat voor de deur.

Vanaf 4 maart heb je weer de mogelijkheid om deze waardering aan te vragen. Je inzet is van onschatbare waarde, en we kijken ernaar uit om dit te erkennen en waarderen.

Houd de datum in de gaten. Meer informatie volgt!

Website Mantelzorg

 

Sinds januari 2024 is onze website aangepast. We nodigen je uit om eens een kijkje te nemen. En ons vooral te laten weten wat je ervan vindt. Als je dingen mist, dan horen we dit graag.

 

www.welzijnmw.nl/mantelzorgwesterveld

De petitie Stop de regelkolder:

12.670 handtekeningen verzameld

 

 

Afgelopen winter was er een actie op touw gezet door MantelzorgNL. Hieronder kan je de reactie van de tweede kamer lezen over de petitie

“Stop de regelkolder voor mantelzorgers”.

 

mantelzorg.nl/nieuws

Motie 'stop met de mantelzorgverklaring' met ruime meerderheid aangenomen

 

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om te stoppen met het eisen van een mantelzorgverklaring, een belangrijke stap om regeldruk te verminderen. Deze motie, gesteund door diverse politieke partijen, roept het kabinet op om het gesprek aan te gaan met gemeenten over dit onderwerp. Naast deze motie zijn ook twee andere mantelzorgmoties aangenomen, één om verlofregelingen voor mantelzorgers bekender te maken en de andere om tijdelijke vervangende zorg te stimuleren en faciliteren.

 

mantelzorg.nl/nieuws

Oproep van een mantelzorger uit Westerveld

 

Een meneer uit Westerveld heeft er behoefte aan om eens met een klein groepje mensen/mantelzorgers contact te krijgen. Om te praten over de thuissituatie, hoe je nu omgaat met de veranderingen, tips uit te wisselen en op zoek te gaan naar herkenning.

 

Heb je hier ook behoefte aan? Neem dan contact op met Willeke Tuin of Marian Metselaar, mantelzorgconsulenten bij Welzijn MensenWerk.

Dan zorgen wij ervoor dat we je met elkaar in contact brengen.

Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning

 

Mensen met een zorgvraag hebben recht op onafhankelijke ondersteuning.

Een cliëntondersteuner kan helpen bij het regelen van hulp en ondersteuning.

 

 • helpen om duidelijk te maken wat jij belangrijk vindt
 • helpen om je vragen en wensen op een rijtje te zetten
 • samen gesprekken voorbereiden
 • meegaan naar gesprekken
 • invullen van formulieren
 • meedenken over afspraken met de zorgaanbieder
 • meedenken als u er niet uit komt met een organisatie

 

Je kunt ook én een cliëntondersteuner én iemand uit uw eigen omgeving laten meedenken. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of buurtgenoot.

 

In Westerveld zijn er verschillende mogelijkheden voor onafhankelijke client ondersteuning. Andere mogelijkheden vind je hier.

 

Bij Welzijn MensenWerk bieden Willeke Tuin en Marian Metselaar client ondersteuning aan. Dat kan goed van pas komen als je mantelzorger bent. Daarnaast zijn er nog andere partijen die deze dienst aanbieden. Kijk hiervoor op de site van de gemeente Westerveld:

 

Cliëntondersteuning

 

Mensen met een zorgvraag hebben recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. In de gemeente Westerveld kunt u zich laten bijstaan door de volgende instanties:

 • MEE samen biedt juridische ondersteuning bij bezwaar en beroep en onafhankelijke cliëntondersteuning aan inwoners met een beperking, zoals een verstandelijke beperking of autisme spectrum stoornis. MEE is telefonisch te bereiken via 088-633 0633 of per e-mail via info@meesamen.nl
 • Welzijn Mensenwerk (WMW) biedt algemene cliëntenondersteuning voor iedere inwoner van Westerveld. WMW is telefonisch te bereiken via 085-2731444 of per e-mail via info@welzijnmw.nl.
 • Rehab Academy richt zich op mensen met een lichamelijke beperking, zoals een dwarslaesie, amputatie, hersenletsel of chronische pijn. Rehab academy is telefonisch te bereiken via 06-46281959 of per e-mail via leren@rehabacademy.nl
 • Raad & Daad Werkelijk Westerveld biedt algemene ondersteuning voor iedere inwoner van Westerveld. U bent zonder afspraak welkom op maandag van 10.00 tot 13.00 uur, woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Het adres is Entingheweg 13 in Dwingeloo (ingang aan de zijkant van het dorpshuis). Zij zijn telefonisch te bereiken via 06-22856227 of per e-mail via info@raadendaadwerkelijkwesterveld.nl
 • Naobuur Vledder: biedt ondersteuning aan inwoners van Vledder en omgeving met verschillende levensvraagstukken. Naobuur is telefonisch te bereiken via 0521-769048 of per e-mail via info@naobuur.nl  

Boekpresentatie: 'Bina' door

Bertha Kruizinga met nabespreking


Op woensdag 13 maart om 15:00 uur presenteert voormalig geestelijk verzorgster en schrijfster Bertha Kruizinga haar boek Bina bij Bibliotheek Vledder. Tijdens deze middag is er tevens ruimte voor ontmoeting en gesprek.

 

Lees meer: Boekpresentatie bina

Uitnodiging Alzheimer trefpunt

Uitnodiging ParkinsonCafé
Meppel Steenwijkerland e.o.

Jeu de boules in Dwingeloo!

Op de dinsdagochtend kun je gezellig Jeu de Boulen in Dwingeloo. Speciaal voor mensen, die niet meer zo goed mee kunnen komen. Dat kan zijn, door geheugenproblemen, lichamelijk ongemak door Parkinson, gewrichtsklachten of domweg omdat je wat stram aan het worden bent. Als inwoner van Dwingeloo heb je een gezellig uurtje bewegen, lol maken en koffie drinken.

Je partner (mantelzorger) heeft even vrijaf. Op de flyer zie je de contactgegevens. Maar rechtstreeks mailen met Egbert Muggen, die de ochtenden begeleid, mag ook. Eegbertha@xs4all.nl

 

Op de hoogte blijven?

Nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief?

Meld je aan via onze website.

Klik hier om aan te melden

Handige adressen:

 

www.deluisterlijn.nl T 088 076 7000


www.mantelzorg.nl T 030-760 6055

 

www.facebook.com/iedereen.doet.mee.in.Westerveld

 

www.westerveldvoorelkaar.nl


De Voorzieningenwijzer

Carolien Dozeman

voorzieningenwijzer@welzijnmw.nl

T 06-51055574

  

Buurtmaatschappelijk werker / mantelzorgconsulent / clientondersteuner

Marian Metselaar                                       Willeke Tuin

m.metselaar@welzijnmw.nl                    E w.tuin@welzijnmw.nl

T 06-51155379                                           T 06-13305131

 

Zorgmies

zwolle@zorgmies.nl

T 038-7820560 

 

Overige adressen:

https://www.jmzpro.nl/ 

 

Nannys & Grannys

hulpmetgevoel.nl

post@hulpmetgevoel.nl

T 0528-354227

Saar aan huis

meppel@saaraanhuis.nl

T 0522-215033 

Welzijn MensenWerk

T 085 - 273 14 44

info@welzijnmw.nl

www.welzijnmw.nl