U ontvangt deze nieuwsbrief van het Mantelzorgplatform Meppel, omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven.

Wordt de nieuwsbrief niet goed getoond?
Bekijk het in je browser.

 

nieuwsbrief             jaargang 3 | nummer 9 | november 2017

 
MANTELZORG
JONGE MANTELZORG
RESPIJTZORG
 

Agenda

15 november 2017
20.00 - 21.30 uur

Alzheimercafé

CCM De Plataan
Vledderstraat 3, Meppel


Stemming-en Gedragsproblemen


21 november 2017
14.00 - 16.00 uur

Longpunt

Kerkelijk Centrum Trias, Groenmarkt-straat 6, Meppel

 

Bewegen met een longziekte


14 december 2017
13.45 - 16.00 uur

Parkinsoncafé

Reestoord
Zuiderlaan 134, Meppel

 

Terugblik op het jaar

 
 

Robots in de zorg

Dinsdag 14 november houdt professor Kardol een lezing over Robots in de zorg in Bibliotheek Meppel. Aanvang 19.30 uur. Graag vooraf aanmelden: info@bibliotheekmeppel.nl

 

De rol van de robot in de zorg is een actueel en veelbesproken onderwerp. Actueel, omdat we in een tijdperk zitten waarin het behoud van werkgelegenheid in de chronische zorg onder druk staat en omdat we de nadruk leggen op het langer thuis blijven wonen van mensen die langdurige zorg nodig hebben.

 

Open dag

Dementheek Meppel

De Open Dag van de Dementheek Meppel is op vrijdag 17 november van 10.00 tot 16.00 uur locatie Reestoord, Zuiderlaan 134. Thema: communiceren met mensen met dementie.

 

Bezoekers kunnen vrijblijvend rondkijken en informatie en/of advies krijgen. Er is tevens een expositie van de schilderclub en Mandela’s en er is een heerlijke proeverij met eigen gemaakte hapjes en drankjes.

 

Bijeenkomst ex-mantelzorgers

Datum             : vrijdag 12 januari 2018

Tijd                  : 14.00 uur tot 16.00 uur

Plaats:             : Wijkcentrum Koeberg  Meppel

 

Na een (lange) periode van zorgen voor, bent u alleen komen te staan. Een verdrietige tijd waarin je te maken kan krijgen met gemengde gevoelens. Om deze periode niet geruisloos voorbij te laten gaan, organiseren wij twee keer per jaar een bijeenkomst om symbolisch afscheid van uw tijd als mantelzorger te kunnen nemen.

Het is een bijeenkomst waar u met andere ex-mantelzorgers, onder het genot van een kop koffie, thee en wat lekkers, uw verhalen en ervaringen kunt delen. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Contactpunt Mantelzorg in samenwerking de mantelzorgconsulent van Welzijn MensenWerk.


In de bijeenkomst is aandacht voor :

  • Persoonlijke inbreng
  • Ineens weer 24 uur tijd beschikbaar voor uzelf
  • Schuldgevoel
  • Verdriet over afscheid nemen van de zorgtaken
  • Omgaan met reacties uit de omgeving
  • Weer leren je eigen leven te leiden

 

Na deze bijeenkomst kunt u uw weg vervolgen zoals bij u past. Misschien wel door contact te houden met één van de deelnemers. Of te kiezen voor passend vrijwilligerswerk of leuke vrijetijdsbesteding.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marian Metselaar sociaal werker
T 06-51155379 of E m.metselaar@welzijnmw.nl

Namens het Contactpunt Mantelzorg en Welzijn MensenWerk
Rita Piek en Marian Metselaar

 
 
 

Univé verstrekt leden thuiszorg vergoedingen

[bron: Dagblad van het Noorden - 6 november 2017]

Zorgverzekeraar Univé gaat cursussen en mantelzorg-uren voor leden van thuiszorgverenigingen vergoeden.

 

Daarover zijn afspraken gemaakt met zeventien thuiszorginstellingen waaronder Icare, Meander, Thuisleven en Thuishotel. Dat zijn voormalige kruisverenigingen, gelieerd aan de tegenwoordige thuiszorgbedrijven, waar honderdduizenden ouderen nog steeds lid van zijn. Verzekerden met een aanvullende polis van Univé krijgen een budget waarmee ze cursussen die worden gegeven door de thuiszorgverenigingen kunnen volgen. Het gaat om valcursussen, weerbaarheidstrainingen en scholingen op het terrein van het geheugen, voeding, slapen en bewegen. De cursussen zijn gratis voor de leden tot het bedrag van 350 euro bij de goedkoopste AV-polis.

 

Naast de cursussen komt er een hogere vergoeding voor mantelzorgers. Mensen die voor een hulpbehoevende naaste zorgen, kunnen eventjes ontlast worden door een mantelzorgmakelaar in te schakelen of vervangende mantelzorg.

Univé is in Noord-Nederland een grote schadeverzekeraar, maar op zorggebied een redelijk kleine verzekeraar. De meeste Drenten zitten bij Zilveren Kruis (van Achmea), de Groningers bij Menzis en de Friezen bij De Friesland (ook van Achmea). Univé groeit wel licht, vooral in Drenthe.

De zorgverzekeraar stelt meer te willen investeren in thuiszorg. In Emmen houdt de verzekeraar ook een proef met een zogeheten Langer Thuis-coach. Dat is iemand die vanuit een Univé-kantoor oudere verzekerden helpt bij vragen over huishoudelijke hulp, bewaking, mogelijkheden voor maaltijdservice en hulp in huis. Het aantal abonnementen op de Langer Thuis-coach valt met twintig stuks nog wat tegen, maar er is volgens Univé wel veel vraag naar.


 

Op vakantie...

Een overzicht van reisorganisaties die reizen aanbieden voor mensen met een beperking in Nederland.

 

Enkele voorbeelden:

  • Allegoeds Vakanties: Hebt u zin om er even lekker tussen uit te gaan? Allegoeds Vakanties biedt vakanties met zorg en begeleiding aan voor ouderen. Nooit te oud voor vakantie.
  • De Zonnebloem: 6-daagse vaarvakantie. Een comfortabelere manier om Duitsland of Nederland te ontdekken dan vanaf MPS de Zonnebloem is er niet. Je kunt al het moois vanuit je hut, de salon en het restaurant op je gemak voorbij zien glijden.
  • St. SteunpuntReizen: 5-daagse minibusreis naar Maastricht: We gaan naar het stukske Niederland dat het schönste iest. Prachtige huizen, en boerderijen in vakwerk of mergel wisselen elkaar af in een glooiend heuvellandschap.
 

Afmelden nieuwsbrief

Als u geen mantelzorg meer verleent of u wilt geen digitale nieuwsbrief meer ontvangen, meld u dan af via onderstaande 'afmelden' - link.

Mantelzorgplatform Meppel

Weerdstraat 78

7941 XH Meppel


Tel: 085 - 273 14 44

mantelzorgplatformmeppel@welzijnmw.nl

www.mantelzorgplatformmeppel.nl

Klik op de afmeldlink als je geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.

 

Afmelden

transparent